N

Fietsen tegen deze vreselijke ziekte

Nadine Van der Heiden

( HerinneringenRit 40 kilometer )

Raised

130
65% reached of my target amount €200
Closed You can't donate anymore

Mijn vader heeft FTD:

Wat is frontotemporale dementie (FTD)?

Frontotemporale dementie (FTD) is een vorm van dementie. Een van de meest opvallende kenmerken van frontotemporale dementie is dat deze ziekte al op relatief jonge leeftijd voorkomt. Het grootste deel van de mensen die de ziekte krijgt, is tussen de 40 en 60 jaar. Op jonge leeftijd is het -op de ziekte van Alzheimer na- de meest voorkomende vorm van dementie.

Symptomen FTD:

De eerste verschijnselen zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen die beschadigd raakt.

Heftige veranderingen in gedrag, taalvaardigheid en motoriek kunnen wijzen op FTD.
Geheugenproblemen volgen vaak pas in een later stadium.

Het is een hele heftige ziekte en mijn vader gaat als hij door de keuring komt mee doen aan de wetenschap voor de verdere ontwikkeling van een medicijn tegen alzheimer. Ik vind dit zelf ontzettend knap van hem, maar tegelijkertijd ook heel beangstigend, omdat we dus niet weten hoe het medicijn uitpakt en wat de bijwerkingen zijn. Hij wordt dan letterlijk een proef persoon. Bij mijn vader kan de ziekte niet meer worden weggenomen en is de afbraak in de hersenen al aan de gang. Dit is enorm moeilijk voor met name mijn vader, moeder en m’n broer (en mij).

Ik hoop dan ook dat ik nog meer geld kan ophalen om deze verschrikkelijke ziekte te kunnen bestrijden. Het is namelijk echt mens onterend en verschrikkelijk om te moeten toekijken hoe iemand levend afsterft. Mocht je nog geen donatie hebben gedaan, dan zou ik super dankbaar zijn als je dat nog zou willen doen ❤️❤️❤️

Available activities:

  • HerinneringenRit 40 kilometer
  • HerinneringenRit 80 kilometer
  • HerinneringenRit 120 kilometer
  • HerinneringenRit 160 kilometer