'We houden de moed erin'

Jorg van de Peppel

( Wandelen 15 kilometer )

Raised

1,365
124% reached of my target amount €1,100
Closed You can't donate anymore

'We houden de moed erin'. Jarenlang was dit een gevleugelde uitdrukking van mijn oma.


Na het overlijden van haar echtgenoot (mijn opa), hield haar volhardende positieve levensopvatting met deze spreuk haar nog circa dertig jaar op de been. Tot in de laatste fase van haar leven bleef centraal staan: 'we houden de moed erin'. Deze tekst had zij in haar onderbewustzijn gegrift. Als ik terugdenk aan mijn oma, hoor ik het haar weer zeggen. Dit is voor mij niet alleen een dierbare herinnering, maar ook een moment van bezinning. Bezinning want iedereen kan dementie krijgen en niet slechts op latere leeftijd.


Vanaf ongeveer 2015 kreeg mijn oma de eerste tekenen van dementie. Dit heeft veel impact gehad tijdens gesprekken en contact. Ondanks de steeds heftiger wordende dementie hebben we nog vele mooie gesprekken en momenten gekend.
In de laatste fase van dementie, het laatste jaar, kon zij helaas haar kleinkinderen en kinderen niet meer of nog moeilijk herinneren. Af en toe was er gelukkig nog wel een helder moment. De laatste fase was akelig, maar ondanks dat ben ik haar altijd vol goede moed en positiviteit blijven bezoeken.
Mijn oma is in 2022 overleden. 


Door mee te doen aan de HerinneringenRit 2023 zet ik het omgaan met dementie in mijn privé omgeving om in 'doen'. Het inschrijfgeld en sponsordonaties komen ten goede aan extra hulp voor mensen met dementie en aan dementieonderzoek (Alzheimer Nederland).
Daarnaast zal ik tijdens de collecteweek van 5 tot en met 11 november 2023 collecteren voor Alzheimer Nederland en later dit jaar neem ik als vrijwilliger deel aan kookavonden voor mensen met dementie.


Doe jij ook mee door te doneren voor Alzheimer Nederland? Hartelijk dank, iedere donatie wordt enorm gewaardeerd.


Hartelijke groet, Jorg van de Peppel

Available activities:

  • HerinneringenRit 40 kilometer
  • HerinneringenRit 80 kilometer
  • HerinneringenRit 120 kilometer
  • Wandelen 15 kilometer